Το top 50 των δίσκων μου για την χρονιά που έφυγε (25)

Καταρχήν δεν είμαι μουσικοκριτικός, απλά ακροατής με κολλήματα, ενδοιασμούς και πάθη... αυτή η λίστα είναι απλά οι αγαπημένοι μου δίσκοι που κυκλοφόρησαν για την χρονιά που σε ένα μήνα φεύγει, κάθε μέρα θα προσθέτω όσα άλμπουμ μπορώ, μέχρι να συμπληρωθούν τα 50 μου και πριν φύγει η χρονιά. Η σειρά είναι δύσκολο να καθοριστεί αφού ανάλογα με την μέρα και την διάθεση θα είχα διαφορετική σειρά οπότε πάρτα όπως έχουν.

1. The boy - Κουστουμάκι (Είδος: Experimental,Punk,Lo-Fi, Electronic)
Αυτός ο δίσκος όχι απλά μπήκε άνετα στο top50 μου για φέτος, αλλά στο top50 για την δεκαετία που πέρασε. Καταρχήν δεν είναι ένα δίσκος για όλους, δεν είναι μουσική για να διασκεδάσει κανείς, δεν είναι κανονική μουσική... Είναι σαν να άφησε κάτι μισοτελειωμένο ο Κ.Βητά επί Stereo Nova και να το πήρε ο The boy και να το συνέχισε... Χωρίς να αναπαράγει χιλιοπαιγμένες μουσικές φόρμες και ριχά στιχάκια αυτό το μουσικό εγχείρημα με σημαδεύει, όπως και η μουσική του The Boy.
Αγαπημένα κομμάτια: Όλα...

2.Babyjaws - Pulsatilla (Είδος: Electronica, Chillout)
Αυτοί οι νορβηγοί μπήκαν μέσα στο top50 μου λόγο της απλότητας της μουσικής τους και της χαλαρής διάθεσης που σου βγάζει. Βάζεις τέρμα τα ηχεία, κλείνεις τα μάτια και ταξιδεύεις.
Αγαπημένα κομμάτια: All for you, Nothing gonna last,


3.Sadahzinia - Σάρμα (Είδος: Low Bap, Hiphop)
Απίστευτα τρυφερός δίσκος, λυρικός από την αρχή ως το τέλος... Αφήνει μια μελαγχολία να σε συντροφεύει μέχρι το επόμενο repeat. "Τη μοναξιά μού τη θυμίσαν οι πολλοί ,κι ότι είμαι μικρός, εκείνοι που δε ξέρω,Τη τρέλα μου τη σιγοντάραν οι τρελοί ,κι ο χρόνος μια πίκρα για όσα δε καταφέρω"  δε4.Playground Noise - Playground Noise (Είδος: Indie,Rock, Post-Punk)
Το εκπληκτικό με αυτόν το δίσκο είναι ότι είναι απο ελληνική μπάντα. Πέντε ταλαντούχοι άνθρωποι από Πάτρα, σε  ένα δίσκο με εκπληκτικό αποτέλεσμα και ήχου που αν δεν ήξερες θα έλεγες ότι προέρχεται από Μεγάλη Βρετανία.
Αγαπημένα κομμάτια: April 24, Last Cigarette
5. Cars & Trains - The roots, the leaves (Είδος: Indietronica,Folktronika,Experimental)
Πρόκειται για project του instrumentalist Tom Filepp. Υπέροχη εναλλαγή ηλεκτρονικών ήχων. Στίχοι που βασίζονται στην ιδιοσυγκρασία του Filepp και αφήνουν έναν αέρα μελαγχολίας στο αέρα.
Αγαπημένα κομμάτια: I know someone who can't recognize, Intimidated by silence6. Ceschi - The one man band (Είδος:  Experimental hip-hop, Abstract hip-hop)
Δεν μπορείς να φανταστείς την ανακούφιση μόλις βρήκα τρόπο να αγοράσω αυτό τον δίσκο σε βινύλιο, να'ναι καλά μερικοί τρελοί που φέρνουν τέτοιους δίσκους στην Ελλάδα. Τον αγαπώ τον Ceschi, αγαπώ τους στίχους, την μουσική το όλο στυλ του. Εξάλου ο δίσκος έχει Dj Scientist, έχει Sole, έχει Austronautalis, έχει έχει έχει... λόγους να τον ακούσεις.
Αγαπημένα κομμάτια:  Bad Jokes, The One Man Band Broke Up


7. Blitz the Ambassador - StereoLive (Είδος: Underground hiphop)
Δεν χρειάζονται λόγια,  δες το video και θα με νιώσεις.
Αγαπημένα κομμάτια: Nothing to Lose
8. Arcade Fire - The Suburbs (Είδος: Indie, Rock, Alternative)
Ποτέ δεν ήμουν φαν τους ούτε καν φαν του συγκεκριμένου ήχου με λες αλλά αυτό το δισκάκι μου άρεσε ιδιαίτερα, έχει αρκετά κομμάτια που μένουν. Για μένα δεν είναι κάποιος δίσκος ορόσημο όσο θεωρείται από άλλους αλλά ένας αρκετά καλός δίσκος που σέβεται τον ακροατή του.
Αγαπημένα κομμάτια: The Suburbs, Wasted Hours, Ready to start
9.Lynx - On the horizon (Είδος: Drum and bass, Math rock)
Καταρχήν δεν μπορώ να εντάξω το άκουσμα αυτό σε κάποιο είδος, αλλά ό δίσκος είναι εκπληκτικός είτε ακούς triphop είτε indie είτε drum & bass, πολύ όμορφο άκουσμα.
Αγαπημένα κομμάτια: Traces


10. Ανδρείκελος - Τι έχουμε πια για να χάσουμε; (Είδος: Experimental, Hip-Hop, Electronica)
Δίσκος που λίγοι θα ακούσουν, ίσως γιατί έτσι πρέπει, ίσως γιατί ένα διαμάντι δεν είναι για πολλούς... Μόνο μου παράπανο, όταν ο δίσκος φτάνει στο τέλος λες "Γιατί τόσο λίγο; ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΑΛΛΟ!!!"
Αγαπημένα κομμάτια: Τι έχουμε πια να χάσουμε,  Χειροβομβίδα

11. The National - High Violet (Είδος: Indie, Rock, Alternative)
Απλές μελωδίες, κομμάτια ενορχηστρωμένα χωρίς περιττά πράγματα, όμορφοι στίχοι, όμορφος δίσκος γενικά από μια μπάντα που μένει σταθερή σε αυτό που δίνει...
Αγαπημένα κομμάτια: Runaway, Anyone's Ghost

12. Dead Man's Bones - Dead Man's Bones (Είδος: Folk, Indie, Alternative, Gospel, Rock)
 Μια παιδική χορωδία, δύο παλιοί φίλοι,ένα αλουμινόχαρτο, το τρίξιμο της πόρτας, βήματα, ουρλιαχτά, φωνές, κλάματα, κύματα, γαβγίσματα σε έναν δίσκο που δεν αναζήτησε το τέλειο αποτέλεσμα...
Αγαπημένα κομμάτια: In the room where you sleep
13. SUFJAN STEVENS – The Age Of Adz (Είδος:  Indie, Folk, Alternative, Electronica)
Ότι και να κάνει, ότι πειραματισμό και να κάνει του βγαίνει... δεν το λες τυχαίο. Ταλέντο το λες. Στα αξιοσημείωτα ότι η δισκογραφική του εταιρεία Asthmatic Kitty ζητάει από το κοινό να αγοράσει το άλμπουμ μέσω ανεξάρτητων καταστημάτων.
Αγαπημένα κομμάτια: Futile Devices, Age of odz, All for myself
14. Άγνωστος Χειμώνας - Στα βήματα του ίσκιου (Είδος: Underground hiphop)
Η οργή όπως πρέπει να εκφράζεται μέσα από 10 κομμάτια (+2 intro,outro), επίκαιρο όσο κανένας άλλος δίσκος του top50 μιας και πλησιάζει η επέτειος από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Αγαπημένα κομμάτια: Ο καιρός της σιωπής , Όμορφη πόλη

15. Band of horses - Infinite Arms (indie, rock, alternative, alt-country)
Rock με country επιρροές σε ένα άλμπουμ που καταφέρνει να σε βυθίσει στην ατμόσφαιρα του από το πρώτο άκουσμα. Αν σε γοητεύει η country και η μουσική του αμερικάνικου νότου αυτό το δισκάκι είναι ότι πρέπει.
Αγαπημένα κομμάτια: On My Way Back Home
16. Αtmosphere - To all my friends (underground hiphop)
Ένα εκπληκτικό album ίσως του καλύτερου story-teller αυτή την στιγμή στην hiphop σκηνή. Οι Atmosphere ανέκαθεν βγάζαν EPs που άντεχαν στο χρόνο με κομμάτια που άμα τα ψάξεις στίχο προς στίχο θα βρεις κάπου εκεί μέσα κάτι να σου ταιρίαζει.
I was the ugly kid that didn't listen
Little big man, full of ambition
Based on imagination just like you
Daydreaming, thinking about the things I might do
I used to paint, draw, illustrate
Mom would facilitate, and it would feel okay
Seems like yesterday still plays a part
When I grow up, I wanted a job making art

Αγαπημένα κομμάτια: Freefallin, To all my friends

17. Sage Francis - Li(f)e (indie hiphop, underground hiphop)
Indie hiphop, έτσι θα το χαρακτήριζα. Ο δίσκος ξεκινάει με το Little Huddini μια πραγματική ιστορία για έναν κλέφτη αυτοκινήτων που το σκάει από την φυλακή για να επισκευτεί τους δικούς του που πεθαίνουν και συνεχίζει με κομμάτια που συνθέτουν μια indie rock εκδοχή του Sage.
Sometimes,
The only answer we're left with
when the loved one's name is on the death list
Is to head for the exits and go home

Αγαπημένα κομμάτια: The best of times, 16 years, Little Houdini

18.The Tallest Man on Earth - The Wild Hunt  (folk, acoustic, blues)
Με όμορφα παράξενα φάλτσα φωνή αυτός ο τύπος προσπαθεί να μας πείσει ότι μπορεί κάποιος να κάνει country όχι στον αμερικάνικο νότο αλλά στην Σουηδία. Αφομιώνεις τις φόρμες του Dylan και βγάζει μια country βορειοευρωπαϊκή. Όμορφος και μικρός δίσκος, μόλις 35 λεπτά.
Αγαπημένα κομμάτια: The wild hunt, King of Spain19. Kno - Death is silence (underground hiphop)
Αυτόν το τύπο τον αγαπάω... βρίσκει τα πιο απίθανα samples και χτίζει τόσο όμορφα κομμάτια. Παραγωγός του συγκροτήματος CunninLynguists εδώ μας παρουσιάζει μια προσωπική του δουλειά.
Αγαπημένα κομμάτια: Spread Your Wings, Loneliness


20. Angus & Julia Stone - Down the Way (folk, acoustic, indie)
Δύο αδέρφια που κάνουν μαζί μουσική, μερικά ακουστικά τραγουδάκια, ρεφρέν που σου μένουν και να'τοι και αυτοί στο top50 μου. Δεν θυμάμαι ποιος μου τους πρότεινε πάντως τον ευχαριστώ γιατί το cd είναι από τις πρώτες μου επιλογές όταν θέλω να χαλαρώσω.
Αγαπημένα κομμάτια: Black Crow21. Perfume Genius - Learning (ambient, indie)
Το ίδιο χαλαρό με το από πάνω...με περισσότερο πιάνο και περισσότερη δόση νοσταλγίας.
Αγαπημένα κομμάτια:  You Won't Be Here


22. De Phazz - Lala 2.0 (triphop, downtempo, nu-jazz)
Κάτι σαν The Cinematic Orchestra, αρκετά καλός δίσκος αν και έχουν βγάλει και καλύτερα πράγματα... Με άγκιξε...
Αγαπημένα κομμάτια: When no words come23. Electric Litany - How to be a child and win a ware (post-rock, experimental)
Εκπληκτικός δίσκος, ευχαριστώ τον φίλο που μου το πρότεινε. Το άκουσα μόλις χτες για πρώτη φορά και μου έκανε τρομερή εντύπωση. Απλά μαγεικό και σίγουρα του αξίζει μια καλύτερη θέση στο top μου.
Αγαπημένα κομμάτια: Tear
24. Morcheeba - Blood Like Lemonade (trip-hop, chillout, electronic)
Η αλήθεια είναι ότι τον συγκεκριμένο δίσκο τον σνόμπαρα χωρίς να μπω στην διαδικασία να τον ακούσω... λάθος μου μεγάλο βέβαια γιατί αν εξαιρέσεις 2-3 αδιάφορα κομμάτια όλα τα υπόλοιπα έχουν μια προσωπικότητα αυτούσια. Όμορφος δίσκος.
Αγαπημένα κομμάτια:

25. Ορθολογιστές - Μια νύχτα μετά την τελευταία μέρα (underground hiphop)
To hiphop όπως πρέπει να είναι...
Αγαπημένα κομμάτια: Σχεδόν όλα μα περισσότερο Μια νύχτα μετά την τελευταία μέρα

Posted in , , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.