Βινύλια & Diggin' in the Crates

Ο όρος χρησιμοποιείται από τους beatmakers-DJs για να χαρακτηρίσουν την διαδικασία ανεύρεσης κάποιου σπάνιου βινυλίου από το οποίο θα πάρουν δείγμα ώστε φτιάξουν κάποιο beat. Αλλα στην ψηφιακή εποχή γιατί βινύλιο?


Τα βινύλια θεωρούνται ως η ιδανική πηγή για δειγματοληψία λόγω της υψηλής ποιότητας του ήχου και του διακριτικού βάθους. Επιπλέον πολλοί δίσκοι περασμένων δεκαετιών υπάρχουν μόνο σε βινύλια και δεν τυπώνονται πλέον άρα ο μόνος τρόπος για να τους βρει κανείς είναι σε second-hand shops.Ευτυχώς υπάρχουν στην

Ελλάδα ακόμα κάποιοι τρελοί που συντηρούν τέτοια μαγαζιά και ευτυχώς υπάρχουν ακόμα λάτρεις του βινυλίου που το αγαπάν και το τιμούν.Εκτός από την ανάγκη να βρει κανείς ήχους breaks grooves για να φτιάξει ένα beat η διαδικασία και μόνο του ψαξίματος είναι διασκεδαστική και μαγική ταυτόχρονα αφού μπορεί να είσαι και ο μοναδικός άνθρωπος σε όλο τον πλανήτη που έχει πάρει το τάδε δείγμα για να φτιάξει beat. Αυτό και μόνο έχει κάτι το μαγικό πάνω του.

Συχνά επικρατεί η άποψη πως οι πραγματικοί DJs χρησιμοποιούν βινύλια. Η αλήθεια είναι πως ακόμα και στην ψηφιακή εποχή που ζούμε από τους Club DJs μέχρι τους turntablist και τους ερασιτέχνες χομπίστες που ασχολούνται στο υπνοδωμάτιο τους το βινύλιο εξακολουθεί να παραμένει ένα όπλο ώστε να διασκεδάσει κανεις το πλήθος.

Μια άλλη άποψη λέει πως αγγίζωντας το βινύλιο αγγίζεις την μουσική, και όση έχουν αγγίξει και παίζει με βινύλιο καταλαβαίνουν τι εννοώ.Για πολλούς ανθρώπους το diggin in the crates και η αναζήτηση σε μικρομάγαζα βινυλίων αποτελεί τέχνη, για μια νέα γεννιά dj αυτή η τέχνη δεν υπήρξε ποτέ αφού πλέον υπάρχει το digital digging στο Internet. Δεν χρειάζετε βέβαια να χάνετε με τις ώρες σε δισκάδικα βινυλίων για να κάνει diggin από βινύλιο, αρκεί να είχε λίγο μουσικόφιλο πατέρα και σίγουρα σε κάποια αποθήκη θα υπάρχουν μερικοί δίσκοι να δοκιμάσει τις δυνάμεις του.

Στην ελλάδα παρουσιάζεται αύξηση στην αγορά δίσκων βινυλίου αφού σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία ο αριθμός των αγορών από πέρσυ σχεδόν διπλασιάστηκε ενώ σύμφωνα με στέλεχος γνωστής αλυσίδας δισκάδικων η αγορά βινυλίου αντιπροσωπεύει το 8%-10% των πωλήσεων όταν το 2004 ήταν μόλις 1%-2%.

Παρακάτω ορισμένα μαγαζιά που ασχολούνται με το βινύλιο στην Ελλάδα:

Radical Soundz - Αγ.Ιωάννου 18-20, Αγία Παρασκευή, Αθήνα - www.radicalsoundz.com
Mr Vinylios - Ηφαίστου 24 (στοά), Μοναστηράκι, Αθήνα
360 ΘΡΙ ΣΙΞΤΙ - Ελασιδών 29, Γκάζι, Αθήνα
Used Reconrds - Σύρου 32, Κυψέλη, Αθήνα - www.usedrecords.gr
Rythm Records - Εμμ.Μπενάκη 74,Εξάρχεια,Αθήνα
Lotus - Σκρά 7, Θεσσαλονίκη - www.lotus.gr
Vinyl Microstore - Διδότου 34, Αθήνα
Rock & Roll Circus - Σίνα 21,Κολωνάκι, Αθήνα
Sound Effect - Ζαϊμη 30, Εξάρχεια, Αθήνα
Spridle - Διδότου 29, Αθήνα
7+7 - Ηφαίστου 22 Μοναστηράκι , Αθήνα
Music Machine - Διδότου 16, Αθήνα
Ζαχαρίας - Πλατία Ναυαρίνου, Δ.Γούναρη 7
Ζαχαρίας - Ηφαίστου 20 (στοά) Μοναστηράκι
Το Δισκάδικο - Λ.Κηφισίας 88, Αμπελόκηποι, Αθήνα
Υπογειο - Καπλάνων 14, Αθήνα
Art Nouveau - Σολωμού 23, Εξάρχεια
Music Haus - Ιπποκράτους 100, Αθήνα
Record House - Ομήρου 46,Νέα Σμύρνη

Παρακάτω χάρτης στο google maps με τα δισκάδικα.

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=el&msa=0&msid=105735039286994631725.000483081ddccd11e0f00&ll=39.215231,24.400635&spn=6.059561,14.0625&z=7

Posted in , , , , , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.